Навукова-даследчая і інавацыйная дзейнасць

Пералік навукова-тэхнічных распрацовак кафедры ФХМСП

Назва распрацоўкі

Выканаўцы

Перавагі

Форма прадстаўлення

Даследчыя рэжымы стэрылізацыі новых відаў кансерваў для дзіцячага харчавання

дац. З.Я. Ягорава,

А.В. Гудзiнская

На кафедры распрацаваны вопытныя рэжымы стэрылізацыі, якія забяспечваюць прамысловую стэрыльнасць новых відаў кансерваў для дзіцячага харчавання на ўзроўні замежных аналагаў. Гэта пацвярджаецца распрацаванымі дакументамі:

1) Тлумачальная запіска «Абгрунтаванне рэжымаў стэрылізацыі новых відаў натуральных агароднінных кансерваў для дзіцячага харчавання»

2) Тлумачальная запіска «Абгрунтаванне рэжымаў стэрылізацыі новых відаў мяса-раслінных кансерваў для дзіцячага харчавання на аснове мясцовай сыравіны»

Планшэт,

Узоры кансерваў для дзіцячага харчавання, стэрылізаваныя па даследчых рэжымах

Методыкі вызначэння натрыю і калію ў плодаагароднінных прадуктах і пітной вадзе метадам прамой потэнцыяметрыi

асс. Шачак Т.М.,

студ. Мартынчык Ж.В.,

студ. Жанеўская А.В.,

iнж. Камар М.П.,

дац. З.Я. Ягорава,

 С.В. Ламака

Для кантролю натрыю і калію, рэгламентаваны СанПіН 11 63 РБ 98, упершыню распрацаваны методыкі выканання вымярэнняў канцэнтрацыі названых макраэлементаў у плодаагароднінных прадуктах, заснаваных на выкарыстанні iоноселектыўных электродаў.Гэта дазваляе знізіць працягласць аналізу ў 5,7 разы і яго кошт на 70% у параўнанні са стандартызаванай методыкай (МВИ МН 1992-2003). Распрацаваныя методыкі ў цяперашні час праходзяць метралагічнае пацвярджэнне прыдатнасці

Планшэты

Методыка вызначэння пункта замярзання харчовых прадуктаў

дац. С.С. Вятохін,

асп. І.В. Падарожная,

асс. І.В. Ненартовіч

Распрацаваная методыка рэкамендавана да выкарыстання ў малочнай і фармацэўтычнай прамысловасцях, медыцынскай практыцы, а таксама пры правядзенні фундаментальных і прыкладных даследаванняў.

Праведзена адаптацыя стандартызаванай методыкі вызначэння пункта замярзання малака ў дачыненні да прыбора Мiлiасмометр-крыяскоп тэрмаэлектрычны МТ-05/01 і выяўленыя яго асноўныя перавагі:

- Высокая адчувальнасць - ± 0,004ºС;

- Сыходнасць вынікаў - 99,9%

- Высокая аператыўнасць правядзення аналізу - 2 хвiлiн

- Нязначны працоўны аб'ём аналізаванай вадкасці

Планшэт

Методыка вызначэння актыўнасці вады ў прадуктах харчавання і харчовай сыравіне 

дац. С.С. Вятохін,

асп. І.В. Падарожная,

асс. І.В. Ненартовіч

Распрацавана методыка фіксацыі «кропкі расы» на люстраным датчыку прыбора «Roremeter RM-10», якая дазваляе вызначыць індэкс актыўнасці вады ў прадуктах харчавання і харчовай сыравіне. Асноўныя перавагі метаду:

- Шырокая вобласць прымянення:

  - Экспрэснасць (час вымярэнняў складае 2-8 хвiлiн);

- Дакладнасць (хібнасць не перавышае ± 2%);

- Прастата правядзення пробападрыхтоўкi
Планшэт
Спосаб вылучэння біялагічна актыўнага Лігнаны секоизоларицирезинола з насення лёну масьлічнага

асiст. В.В. Стасевіч,

студ. Джажора А.М.  
Распрацаваны эфектыўны спосаб вылучэння біялагічна актыўнага лігнiну секаiзаларыцырэзiнолу з насення лёну маслічнага, які дазваляе атрымаць прэпарат высокай ступені чысціні - 95%. Планшэт, натуральны ўзор
Тэхналогія вытворчасці яблычных чыпсаў

Нікіценка Анастасія Мікалаеўна, к.т.н.,dennast9@mail.ru,

Ягорава Зінаіда Яўгенаўна, к.т.н., дацэнт

egorovaze@tut.by

Пры вытворчасці чыпсаў не ўжываецца абжарка, гатовы прадукт не ўтрымлівае алею, мае храбусткую кансістэнцыю са смакам і водарам натуральнага прадукту Даследчыя ўзоры

 

БС 12-525 Распрацаваць і асвоіць тэхналогію вытворчасці канцэнтраваных сокаў з расліннай сыравіны

Выконваецца ў рамках Задання рэгіянальнай навукова-тэхнічнай праграмы "Распрацоўка тэхналогій і тэхнічных сродкаў, якія забяспечваюць павышэнне эфектыўнасці функцыянавання сельскай гаспадаркі і прамысловасці Мінскай вобласці на 2011-2015 гг.»

Навуковы кіраўнік: Ягорава З.Я., дацэнт, к.т.н. , дацэнт.

Адказны выканаўца: Шачак Т.М., дацэнт, к.т.н.

Тэрміны выканання: IV кв. 2012г. - II кв. 2014

Мэта праекта - распрацоўка і асваенне новых тэхналогій атрымання канцэнтраваных сокаў з буракоў і морквы гатункаў беларускай селекцыі, удасканаленне і ўкараненне тэхналогіі вырабу пастэрызаванага канцэнтрату квасу.

ХД 13-081 «Аналіз небяспекі, выбар мер кантролю і ідэнтыфікацыi крытычных кантрольных пунктау пры вытворчасці прадуктаў з бульбы на ААТ« Машпищепрод ».

Навуковы кіраўнік: Ягорава З.Я., дацэнт, к.т.н. , дацэнт.

Адказны выканаўца: Шачак Т.М., дацэнт, к.т.н.

Тэрміны выканання: 15.04.2013-15.02.2014.

Мэта працы - даследаваць небяспекі, выбраць камбінацыі мер для вытворчасці прадуктаў з бульбы, якія выпускаюцца на ААТ «Машпищепрод», а таксама распрацаваць дакументы Плана НАССР для іх ўкаранення на прадпрыемстве.

ХД 13-474 «Аналіз небяспекі і ідэнтыфікацыя крытычных кантрольных пунктаў пры вытворчасці цукерак і ласункаў на ЗАТ« Міхаэла ».

Навуковы кіраўнік: Ягорава З.Я., дацэнт, к.т.н., дацэнт.

Адказны выканаўца: Шачак Т.М., дацэнт, к.т.н.

Тэрміны выканання: 15.10.2013-15.05.2014.

Мэта працы - даследаваць небяспекі, выбраць камбінацыі мер для вытворчасці цукерак і ласункаў на ЗАТ «Міхаэла», а таксама распрацаваць дакументы Плана НАССР для іх ўкаранення на прадпрыемстве.

Выпрабавальная лабараторыя па кантролі якасці харчовых прадуктаў БДТУ (далей - ІЛ ПП БДТУ).

Створана 09.04.2012. згодна з загадам рэктара БДТУ.

Асноўная задача:

- Правядзенне выпрабаванняў харчовых прадуктаў у адпаведнасці з вобласцю акрэдытацыі на адпаведнасць патрабаванням дзеючых тэхнічных нарматыўных прававых актаў у рамках навукова-даследчых работ, што выконваюцца па дагаворах з арганізацыямі і перапрацоўчымі прадпрыемствамі Рэспублікі Беларусь.

Асноўныя функцыі:

- Ажыццяўляе адбор узораў харчовых прадуктаў для правядзення выпрабаванняў;

- Праводзіць выпрабаванні харчовых прадуктаў у адпаведнасці з вобласцю акрэдытацыі;

- Афармляе пратаколы па выніках праведзеных выпрабаванняў;

- Аналізуе прычыны неадпаведнасцяў прадстаўленых на выпрабаванні харчовых прадуктаў;

- Распрацоўвае і ўдасканальвае методыкі выканання вымярэнняў;

- Аказвае метадычную і кансультацыйную дапамогу выпрабавальным падраздзяленням прадпрыемстваў, якія выпускаюць замацаваныя за выпрабавальнай лабараторыяй віды харчовых прадуктаў;

- Ажыццяўляе збор, захоўванне і сістэматызацыю інфармацыі аб прадуктах харчавання, якія праходзілі выпрабаванні ў выпрабавальнай лабараторыі.

Склад ІЛ ПП БДТУ:

- Ягорава З.Я., кіраўнік;

- Шачак Т.М., тэхнічны кіраўнік, адказны за фізіка-хімічнае падраздзяленне;

- Траўкіна С.Г., адказная за сістэму менеджменту, мікрабіялагічнае падраздзяленне;

- Зелянкова А.М., адказная за дакументацыю;

- Нікіценка А.М., адказная за абсталяванне;

- Гудзiнская А.В., адказная за закупкі;

- Асмалоўская Л.Ю., Матэрыяльна-адказная асоба;

- Радкевіч А.Р., інжынер, адказны за тэхніку бяспекі.

 

Кансалтынгавы цэнтр БДТУ па сістэмах менеджменту

Кансалтынгавы цэнтр БДТУ створаны 01.12.2008 г. у адпаведнасці з загадам рэктара БДТУ з мэтай аказання кансультацыйна-метадычных паслуг арганізацыям у распрацоўцы і ўкараненні сістэм кіравання якасцю і бяспекай харчовых прадуктаў на аснове аналізу рызык і крытычных кантрольных пунктаў (сістэм НАССР), сістэм менеджменту бяспекі (СМБ), сістэм менеджменту якасці (СМЯ), сістэм кіравання аховай працы (СКАП), а таксама падрыхтоўцы іх да сертыфікацыі.

Кансалтынгавы цэнтр БДТУ аказвае метадычную дапамогу арганізацыям і прадпрыемствам незалежна ад іх ведамаснай падпарадкаванасці, формы ўласнасці і месцазнаходжання.

Асноўныя функцыі:

- Арганізацыя і правядзенне работ па стварэнні і ўкараненні сістэм кіравання якасцю і бяспекай харчовых прадуктаў на аснове аналізу рызык і крытычных кантрольных пунктаў (сістэм НАССР), сістэм менеджменту бяспекі (СМБ), сістэм менеджменту якасці (СМЯ), сістэм кіравання аховай працы (СКАП) ;

- Прадастаўленне прадпрыемствам і арганізацыям метадычных рэкамендацый па аналізе рызыкі, складзе, пабудове і змесце дакументаў сістэм кіравання якасцю і бяспекай харчовых прадуктаў на аснове аналізу рызык і крытычных кантрольных пунктаў (сістэм НАССР), сістэм менеджменту бяспекі (СМБ), сістэм менеджменту якасці (СМЯ) , сістэм кіравання аховай працы (СКАП);

- Экспертыза дзеючых, нанова распрацаваных і адкарэктаваных дакументаў сістэм кіравання якасцю і бяспекай харчовых прадуктаў на аснове аналізу рызык і крытычных кантрольных пунктаў (сістэм НАССР), сістэм менеджменту бяспекі (СМБ), сістэм менеджменту якасці (СМЯ), сістэм кіравання аховай працы (СКАП) ;

- Аўдыт сістэм НАССР, СМБ, СМЯ, СКАП, якія функцыянуюць на прадпрыемствах і арганізацыях;

- Першапачатковае навучанне спецыялістаў прадпрыемстваў і арганізацый прынцыпам НАССР і менеджменту якасці;

- Прадастаўленне разавых кансультацый па пытаннях якасці і бяспекі харчовай прадукцыі і ацэнкі рызык вытворчых небяспечных фактараў.